Nya regler efter flygolycka

Det är troligt att dom mätningar av bromsvärden som görs på flygplatser inte är tillförlitliga och måste ses över. Det anser Statens Haverikommission med anledning av en olycka som inträffade i Arvidsjaur i februari förra året.
Trots att bromsvärderna var bra lyckades piloten inte få stopp på flygplanet i tid, utan kanade av landningsbanan. Dessutom konstaterar Statens Haverikommission att flygplanet landat i svag medvind, något som kan ha bidragit till att flygplanet hamnade utanför landningsbanan. Inom ett par veckor kommer Statens Haverikommission att lämna en slutrapport runt den olycka i Arvidsjaur där ett passagerarplan hamnade utanför landningsbanan eftersom piloten inte fick stopp i tid. Ingen person skadades Enligt Haverikommissionen har utredningen varit omfattande och kan komma att leda till nya rutiner på flygplatserna när det gäller att mäta bromsvärderna innan landning. Eftersom flygplanet tillhör ett engelskt bolag, men var utlånat till Lufthansa ska den engelska haverikommissionen titta på utredningen och eventuellt yttra sig. Flygplanet som kom från Tyskland hade 54 passagerare, men ingen skadades.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".