Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Teknik och ändrade vanor sänker koldioxid

Publicerat onsdag 15 januari 2003 kl 10.53
Teknikutveckling och ändrade livsvanor är nödvändigt för att sänka utsläppen av koldioxid. Det hävdar en student som gör sitt examensjobb vid Samhällsgeografiskt miljöcentrum, SMC, i Kiruna.
På Samhällsgeografiskt miljöcentrum i Kiruna pågår en rad spännande projekt. I ett examensarbete som är i slutfasen hävdas det att koldioxidutsläppen kommer att öka kraftigt fram till 2050 om inget görs jämfört med idag. Det måste till både teknikutveckling och ändrade levnadsvanor för att sänka utsläppen, anser göteborgsstudenten Mikael af Ekenstam. - Jag har menat lite grann att man kanske ska gå ner i arbetade timmar och minska livstidstakten på något sätt, säger han. Ekenstam har, för att få den ekvationen att gå ihop, utgått från konstanta löner, dvs inga reala löneökningar. Det är med hjälp av SMC:s simuleringsmodell "Sverige" som han har haft möjlighet att arbeta fram sitt examensarbete som ska vara klart i januari. Med "Sverige" kan man simulera fram olika scenarier beroende på vad man gör eller inte gör. I af Ekenstams examensjobb handlar det om ämnena konsumtion, energiförbrukning och koldioxiutsläpp. När det gäller utsläppen av koldioxid har han, med hjälp av olika statistiskt sammansatta moduler i simuleringsmodellen, fått fram tre olika scenarier. Om ingenting görs kommer koldioxidutsläppen att öka kraftigt. Med en kraftig teknikutveckling kommer utsläppen att vara oförändrade och med en kombination av teknikutveckling och ändrade levnadsvanor kommer utsläppen att sjunka kraftigt visar Mikael af Ekenstams undersökning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".