Avtal om kärnavfall på Kola klart idag.

Sverige har vid ett möte i Moskva idag kommit överens med Ryssland om två konkreta kärnavfallsprojekt på Kolahalvön. Det blev klart efter förhandlingar mellan bl a Svenska Statens kärnkraftsinspektion och ryska MINATOM.
SIP, Swedish International Project nuclear safety, som lyder under svenska statens kärnkraftsinspektion, har sen 1998 varit inblandad i olika kärnavfallsrelaterade projekt på Kolahalvön. Det som nu är aktuellt är det ryska militära kärnavfallet vid barentshavskusten, vid Andrejevabukten. Nyligen enades Barentspolitikerna om ett viktigt avtal, MNEPR, som reglerar förutsättningarna för det arbetet. Idag har Kurt Bergman, som är projektansvarig på SIP, och några kollegor från SKB Svensk Kärnbränslehantering förhandlat med representanter från MINATOM, det ryska atomenergiministeriet, och bl a fått igenom ett avtal om en förstudie i Andrejevabukten. Det är en stor framgång enligt Kurt Bergman. - Det innebär att vi nu från svensk sida äntligen kan komma igång med ett ordentligt arbete att göra praktiska förberedelser för hur man ska minska riskerna från det radiaktiva avfall som finns i Andrejeva bay. Det är ett väldigt stort steg framåt för att diskussioner har pågått i flera år och det är först nu som vi kommer till skott, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista