Besöksinvasionen i Muddus uteblev

Länsstyrelsen hade högt ställda förväntningar på att den eldhärjade skogen i Muddus nationalpark skulle bli ett verkligt dragplåster och locka extra många besökare i somras. Men besöksinvasionen uteblev helt.

-Det stora besöksantalet som vi hade förväntat oss, det kom inte. Vi trodde att det här brandområdet skulle göra att det blev mer attraktivt i Muddus, men så blev det inte, inte det här året i alla fall, säger Karina Lövgren som är fältchef vid länsstyrelsen.

Efter erfarenheter från brandhärjade nationalparker på andra platser i Sverige rustade länsstyrelsen i Norrbotten inför en väntad invasion i somras. Vandringslederna ställdes i ordning och brandområdet gjordes säkert att vistas i.

Det var ett cirka 300 hektar stort område som brann rejält i Muddus nationalpark sommaren 2006. Trots den stora ytan bara en liten del av hela nationalparken.

Informationsskyltar om branden och dess verkningar sattes upp och vissa tider i veckan fanns också särskilda guider på plats för att berätta om nationalparken och branden.

Men anstormningen av besökare kom inte.

-Rötterna brann av på många träd och med de stormarna som har varit under förra vintern så har många träd tippat, det är som ett plockepinnspel på vissa håll, säger hon.

Branden i Muddus nationalpark var en markbrand som innebär att de allra flesta av träden står kvar, som sotiga pelare i ett svart och grått område. Vartefter som tiden går så börjar det svarta och brända området att grönska.

-Vi redan i dag att växtligheten kommer och det ser lite speciellt ut. Det är så svart, svart och grått där inne, och det är en speciell stämning där, tycker Karina Lövgren.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".