Vinterkräksjukan drabbar ovanligt många

Vinterkräksjukan härjar fortfarande och har drabbat ovanligt många i år. Smittsskyddsinstítutet räknar med 10 gånger så många fall som tidigare vintrar.
I Norrbotten vet man inte riktigt hur många som hittills drabbats. Men många fler har ringt än tidigare år och något eller några dagis har fått stänga för att sanera leksaker och annat som kan bära smitta. - Det är avsevärt fler drabbade i år än tidigare år, säger smittskyddsläkare Kia Karlman. Extremt smittsamt Vinterkräksjukan orsakas av Caliciviruset och det är ett extremt smittsamt virus. En person kan lätt smitta ner ett helt dagis eller en arbetsplats och sen kan det snurra runt. Caliciviruset har nämligen också den otrevliga egenskapen att man inte blir immun mot det efter att man insjuknat. Man kan smittas om och om igen. Plötsliga kräkningar Vinterkräksjukan känns igen på plötsliga kräkningar som kommer utan förvarning. Den sjuke kräks sen intensivt och kan också få diarré och feber. Det hela är över på ett till två dygn, men man är smittsam ytterligare en dag eller två. Därför är det viktigt att man stannar hemma någon dag extra sen man slutat kräkas. Tvätta händerna noga Kia Karlman tror att vi sett kulmen på vinterkräksjukan, men den kan härja ett bra tag till. Caliciviruset trivs nämligen så länge det är kallt ut och vi tillbringar mycket tid inomhus. De råd Kia Karlman har att ge är: var noga med att värma mat ordenligt, tvätta händerna ofta och tänk på att du är smittsam en till två dagar efter det att du slutat kräkas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".