Oförklarligt få kungsörnar i Kirunafjällen

Förra året var ett bra år för kungsörnarna i Norrbotten. Det visar den inventering som Sveriges ornitologiska förening gjort tillsammans med länsstyrelsens naturbevakare. Samtidigt uppvisas stora skillnader mellan olika delar av fjällkedjan och det finns därför en oro för olaglig jakt på kungsörn.
Den gångna säsongen har det funnits gott om föda i hela fjällområdet. Antalet lyckade häckningar i blev därför ovanligt många. Tredjedel av stammen i länet Totalt föddes 80 ungar i 62 lyckade häckningar och det betyder att en tredjedel av landets kungsörnsstam nu finns i Norrbotten. Men det är stor skillnad mellan fjällkommunerna. Antalet lyckade häckningar är nämligen konstant mycket lågt i Gällivare och Kiruna. Oro för tjuvjakt på kungsörn Det här oroar ornitologen Berth-Ove Lindström i Boden. Han vill dock inte spekulera i om orsaken är tjuvjakt, eftersom det saknas bevis för det. – Men det är svårt att se att det beror på något annat än mänsklig påverkan, säger han. I Arjeplog- och Jokkmokkfjällen, där tillgången på föda varit lika stor, så är antalet lyckade häckningar mer än dubbelt så många.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".