Högre utbildning lönade sig inte

För tre år sedan valde Kalix kommun att satsa på en vidareutbildning av sina barnskötare. Tanken var att höja barnskötarnas pedagogiska kompetens, men efter kursen har ingenting hänt. Varken arbetsuppgift eller lön har förändrats för barnskötarna och frågan är om det gamla mottot med att utbildning alltid lönar sig verkligen stämmer här.
Det var 29 barnskötare i Kalix som började den terminslånga pedagogiska distansutbildningen vid Luleås tekniska universitet. Tanken från början var att även fler kommuner skulle ha skickat barnskötarpersonal, men alla andra hoppade av till slut. På en av förskolorna inne i centrala Kalix jobbar en av 29 kursdeltagarna. Hon trivs jättebra med jobbet och på avdelningen, men är förvånad över att att ingenting hänt. Från högre håll inom Kalix kommun håller man fanan högt när det gäller att framhålla vikten av att personalen vidareutbildar sig. Den nuvarande barn- och utbildningschefen Peter Nordmark är inget undantag. Han menar att det här gången var kanske planeringen inte den bästa och det är något som han beklagar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".