Högt elpris ökar efterfrågan på pellets

Det höga elpriset får många husägare att se sig om efter alternativ till vanliga uppvärmning. Ett alternativ som intresserar många är pellets, och det trots att det redan i fjol rådde brist på pellets. Bolagen hann inte med att producera vad marknaden efterfrågade.
Men Nils-Erik Westermark på Skellefteå Kraft vill lugna privatpersoner som nu fundrar på en brännare eller kamin: – Vi jobbar nu med att öka produktionen på vår anläggning och dessutom ska vi importera råvoror i år. Idag är det ett 20-tal montörer från Örnsköldsvik i söder till Jokkmokk i norr som jobbar med att installera kaminer och brännare åt Skelleftå Kraft. Kunder som har nappat på träbränslet trots att pelletsen ifjol tog slut. Men för att nu försöka möta efterfrågan så utökar Skellefteå Kraft sin egna produktion – under 2003 ska totalt 100 000 ton pellets produceras. – I vår anläggning har vi bytt ut de gamla maskinerna, dessutom köper vi in mer pellets nu för att kunna klara den här situationen som glädjande nog har uppstått nu, konstaterar Nils-Erik Westermark. Det är 50 000 ton råvaror - spån och bark - som ska importeras från Lettland.
Åza Meijer, SR Västerbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".