Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brist på skogsfolk – trots arbetslöshet

Skogsentreprenörer, fack och länsarbetsnämnd ska träffas på måndagen för att prata igenom hur man ska kunna få fler att vilja arbeta med skogsplantering. Problemet är att det i vissa delar av Norrbotten börjat bli svårt att få tag i arbetskraft.
Arbetsförmedlingen har inte klarat av att få ihop med tillräckligt med intresserade - och arbetsgivarna vill därför ta in folk från länder utanför EU. Brist på folk trots arbetslöshet Ingemar Isaksson på Länsarbetsnämnden säger att tror att de kan göra jobbet lika bra som lokalbefolkningen, men beklagar att det inte går att få ihop tillräcklig med intresserade när det finns en hög arbetslöshet i länet. Uppdraget är nog så kort för en arbetslös, skolungdomarnas intresse har slocknat. Sextiotal flyktingar fick hjälpa till Arbetsförmedlingen hittade inte ens 200 lämpliga personer till de 400 säsongsjobb som fanns i Norrbotten i somras - ett 60-tal flyktingar hjälpte till exempel Kalix Skogstjönst att klara sina åtaganden - å nu vill arbetsgivarna få tillstånd att ragga folk i de blivande EU-lånderna Estland och Lettland. Alla inblandade parter - Länsarbetsnämnden, arbetsgivarna och facket är överens om hur personalen ska rekryteras nu till sommaren, för alla parter är intresserade av att skogen vårdas så att återväxten sker på rätt sätt. Parterna överens om tillvägagångssätt Parterna är överens om att arbetskraften först och främst ska sökas lokalt, sen inom Sverige, sen inom EU-området och först därefter utanför EU. Ingemar Isaksson på Länsarbetsnämnden tror att behovet kan täckas av människor som finns i länet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".