Ryskt oljeprojekt ger stora möjligheter

Företag i Sverige och i Norrbotten kommer att gynnas av de nya beskeden om stora gas- och oljesatsningar i Murmansk regionen. Nu tas därför svenska och ryska initativ för att informera företagen om vilka möjligheter som finns.
I mars ska det svenska näringslivskontoret, Swedish Center i Murmansk, anordna ett seminarium för svenska företag om det ryska oljeprojektet. Det sker i samverkan med Russian Center i Luleå och svenska utrikesdepartementet. Bakgrunden är den olje- och gasutvinning som väntas från ett oljefält i Barents hav, utanför Murmansk. Dessutom har stora ryska oljebolag gått samman för att öka exporten av olja till USA och i samband med det ska de bygga en stor oljeterminal i Murmansk. Enligt Mattias Rahm, som är chef för Swedish Center, kommer det här att innebära ett stort ekonomiskt uppsving i Murmanskregionen under de närmaste åren. - För att ta till vara de möjligheter som kommer vill vi att de svenska företagen ska vara med från början, säger han. Ett exempel är att 5 000 lägenheter per år, under de närmaste fem åren, ska renoveras i Murmansk. I övrigt handlar det bland annat om arbeten med projketledning, bygget av den nya lasthamnen och miljöteknik. Där kan också Norrbottniska företag ha ett och annat att hämta, tror Mattias Rahm - Ganska så mycket. Man är långt framme på miljöteknik i Norrbotten, både vad gäller funktionen och även vad det gäller teknik, säger han. Det olje- och gasprojekt som är på väg att utvecklas innebär, enligt Mattias Rahm, ett trendbrott för näringslivet i nordvästra Ryssland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".