Skådespelaren och regissören Karin Enberg. Foto: Lia Jacobi.

"Jag tycker om det Norrbottensteatern står för"

Norrbottensteaterns nya chef heter Karin Enberg. Hon bor i Stockholm, men har arbetet på många teatrar i hela Sverige. Både som regissör och skådespelare. Hon har även suttit i Kulturrådets referensgrupp, Nordiska rådets scenkommittè och nu lämnar ett tungt uppdrag som ordförande i KLYS, en intresseorganisation för alla slags konstnärer.

Karin Enberg har också varit gästregissör 2003 på Norrbottensteatern. Hon säger att hon gillar personalen som hon då mötte och tycker om det teatern står för.

- Det är viktigt att teatern har en regional förankring, förstås. Men det är också viktigt att det globala finns med, det igenkännbara och det överraskande. Det breda och det smala måste finnas, säger Karin Enberg.

Vad blir det för pjäs du vill sätta upp först?
- Jag tycker det kan vara spännande att jobba under tema. Ta ordet mod exempelvis. Du kan spela klassiker och moderna pjäser för barn och vuxna under det temat, säger hon.

Teatern måste också öppna upp sig mer, anser Karin Enberg, som räknas till den svenska teaterns moderna opinionsbildare. Hon efterlyser mer samarbete med fler aktörer, inom kultur- och andra scener. Hon har också varit aktiv i jämställdhetsarbetet inom teatern.

Nu lämnar Karin Enberg jobbet som ordförande för KLYS, konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd.Tidigare har hon suttit i Kulturrådets referensgrupp, samt som ordförande i Nordiska rådets scenkonstkommittè.

Inger Marklund SR/ Norrbotten

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".