Oro för nya fiskebråk i Haparanda

De uppmärksammade fiskebråken i Haparanda skärgård för två år sen ledde till att dåvarande jordbruksminister Margaretha Winberg och fiskarna hade en träff för att lösa konflikterna.
Men trots att det gått två år har regeringen ännu inte presenterat någon lösning och därför har Haparandas socialdemokratiska kommunalråd Sven-Erik Bucht skickat ett brev till vice statsminister Margaretha Winberg. Bucht vill ha ett svar på vad som gjorts för att lösa den fiskekonflikt som blossade upp i Haparanda skärgård för ett par år sen. Risk för mer bråk Det var efter bråk mellan kustbevakning och yrkesfiskare om fisket utanför Torneälven som Margaretha Winberg, då som jordbruksminister, hade ett möte med fiskarna för att lösa konflikten. En rad förslag togs fram, bland annat att fiskefrågorna skulle flyttas från Gränsälvskommissionen, slopande av områdesindelningar och ersättningsfrågor. Men trots att det var två år sedan mötet har inget hänt och det bekymrar kommunalrådet i Haparanda. Risken finns att det blossar upp nya konflikter när fisket drar i gång efter islossningen. - Det är framförallt ersättningsfrågor för uteblivet fiske som måste lösas, säger Sven Erik Bucht
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".