Göran Wallo, chef div Service, NLL

"Tvättupphandlingen bör göras om"

Landstingets tjänstemän står på sig och hävdar att tvättupphandlingen bör göras om. Detta eftersom Textilservice i Boden har liknande brister i sitt anbud som Långseleföretaget Textilia underkändes för i länsrätten.

Politikerna i landstingsstyrelsen gick emot och beslutade att tilldela Bodentvätten uppdraget. Men nu har Textilia överklagat och landstinget har yttrat sig i ärendet till länsrätten.

– Det är samma inställning som vi har haft tidigare i vår brevväxling med länsrätten, att den här upphandlingen bör göras om eftersom varken Textilia eller Textilservice uppfyllde skall-kraven, säger Göran Wallo, chef för division Service i Norrbottens läns landsting.

Politikerna i landstingsstyrelsen tog ju tidigare beslut om att inte göra en ny upphandling, utan istället tilldela den enda kvarvarande anbudslämnaren, Textilservice i Boden, updraget. Var det fel?

– Politiken har ju alltid möjlighet att fatta vilket beslut de vill. Vi från tjänstemannasidan har ju försökt bereda det här så sakligt som möjligt, och vi hade rekommenderat att man skulle överklaga beslutet.

Hur tycker du att den här upphandlingen har skötts?

– Det har lagts väldigt mycket tid och energi i den här frågan och vi kunde kanske gjort annorlunda redan från början. Men nu äger ju inte tjänstemännen den här frågan utan det är upp till politiken att besluta i vilken fråga de vill.

Landstingsrådet Kent Ögren (s) hoppas nu på en tydlig dom.

– Vi vill nu att länsrätten tar ställning till om Textilservice har uppfyllt skall-kraven eller inte. Det är inte prövat i den förra domen.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Anna Widén, SR Norrbotten
anna.widen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".