LKAB har gjort hemliga beräkningar

LKAB har en hemlig prognos som visar totalkostnaden för flytten av Kiruna och Malmberget. Det handlar om åtskilliga miljarder kronor.

Kostnadsprognosen sträcker sig ungefär 30 år framåt i tiden, men LKAB vill inte avslöja siffrorna.

– De där talen brukar fastna på näthinnan och sen sitter de där i 1000 år, så jag aktar mig för att säga något tills vi vet mer exakt, säger Ola Johnsson, som snart tillträder som vd.

Prognosen är uppdelad i en total flyttkostnad för Malmberget och en för Kiruna. Bolaget har bedömt hur mycket det kostar att lösa in olika byggnader och anläggningar i de båda samhällena.

LKAB:s styrelseordförande Björn Sprängare säger att det handlar om åtskilliga miljarder kronor, en han vill inte nämna summan, eftersom det finns stora osäkerheter i prognosen. Till exempel om hur mycket olika byggnader och anläggningar egentligen är värda och vad LKAB måste betala för dem.

Men LKAB har gjort prognosen för att bolaget ska veta ungefär vad det rör sig om för kostnader.

Det måste man veta för att jämföra flyttkostnaden med kalkylen över hur mycket malm man kan tänkas bryta och tjäna pengar på framöver, och därmed bedöma om det i längden är värt att flytta på två samhällen för att komma åt mer malm.

– Det är inte bara att bygga en ny huvudnivå i gruvan. Man måste ju kolla på konsekvenskostnaden ovan jord. Och är det för dyrt kan vi inte göra det, säger Ola Johnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".