Kommunbibliotek saknar planer

Mer än hälften av Norrbottens kommuner saknar en biblioteksplan, trots att lagen kom för tre år sedan. Planen ska ge inriktning på vad kommunerna vill med sin biblioteksverksamhet.

Bibliotekslagen fick ett tillägg den 1 januari 2005 att varje kommun måste ha en biblioteksplan. En biblioteksplan ska vara politiskt antagen i varje kommun av till exempel kulturnämnd eller kommunfullmäktige och ska ge inriktning på vad man vill med biblioteken i kommunerna.

I Norrbotten har sex kommuner en plan, sex kommuner har påbörjat arbetet med att göra en plan och två kommuner saknar helt arbete med att ta fram en biblioteksplan.

Birgitta Markusson, bibliotekskonsulent på Norrbottens länsbibliotek, tycker det är beklagligt, då det finns många fördelar med en biblioteksplan.

Länsbiblioteket har haft olika aktiviteter, till exempel seminarum för att väcka frågan hos kommunerna, och Birgitta Markusson tror på att kommunerna kommer att jobba med frågan för att få en bra plan.

Kommuner med färdig plan:

1. Arvidsjaur

2. Kalix

3. Pajala

4. Älvsbyn

5. Övertorneå

6. Överkalix

Kommuner med påbörjad plan:

1.Boden

2. Haparnada

3. Jokkmokk

4. Kiruna

5. Luleå

6. Piteå

Kommuner utan plan:

1. Arjeplog

2. Gällivare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".