Bästa och mesta blodgivarna i norr

Svenskarna har blivit bättre på att donera blod. Efter en tid med sjunkande siffror pekar kurvorna för blodgivningsstatistiken uppåt igen. Befolkningen i norrlandslänen är bäst medan storstadsborna är sämst.
Antalet blodgivare bland befolkningen varierar över landet, från 2,4 till 3,6 procent av befolkningen. Norrbotten tillhör de områden som är allra bäst på att lämna blod enligt statistik från www.geblod.nu. I slutet av 2001 fanns det drygt 470 000 blodgivare registrerade i Sverige. Färre donatorer, men mer blod Statistiken visar att antalet aktiva blodgivare sjönk något mellan 2000 och 2001, men antalet tappningar ökade. En tappning är själva blodgivningstillfället. De som lämnade blod var flitigare med att komma tillbaka och göra det igen 2001 än året innan. Nya yngre blodgivare Lilian Falk som är tappnings-ansvarig på blodgivningscentralen i Boden säger att det syns en tydlig föryngring bland blodgivarna. Det går att registrera sig som givare om man är frisk och är 18-60 år, men om man redan är etablerad går det bra att fortsätta till 65 års ålder. – Det är självklart att hjälpa andra som är sjuka, säger Marita Jansson som regelbundet brukar lämna blod i Luleå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".