Samverkan kan minska renpåkörningar

Att tuta mindre på renar bredvid spåret är ett enkelt sätt att minska antalet påkörningar. Renar som står bredvid järnvägen blir nämligen stressade när tåget tutar och springer då upp på spåret istället för att göra tvärtom. Andra åtgärder är bättre stängsel och mer samverkan med samebyarna. Det visar en förstudie som Banverket har gjort.

I halva Sverige är renpåkörningar på väg och järnväg ett stort problem. Årligen kör tågen på cirka 1 000 renar. Förutom ersättning till ägarna, kostar påkörningarna i form av trafikstörningar och kadaverhantering. De är även ett arbetsmiljöproblem för såväl lokförare som renskötare.

Banverket har med stöd från EU genomfört en förstudie på sträckorna Gällivare-Riksgränsen och Råtsi-Svappavaara för att kartlägga möjliga åtgärder. Till stor del handlar det om mer samarbete.

- En fördjupad samverkan med samebyarna gör det möjligt att utnyttja varandras kunskap bättre och ger enkla kontaktvägar när snabba åtgärder krävs, säger Banverkets projektledare Susanna Lörstrand Unga i ett pressmeddelande.

Exempel på samverkan är att renskötare kan ringa direkt till Banverkets driftledning när renar är på väg att passera spåren, så att Banverket kan varna lokförarna. Omvänt meddelar driftledningen via sms samebyn direkt när renar har körts på.

Andra åtgärder som förs fram är att höja renstängslen idag händer det att de trots höjden på 180 centimeter döljs av snön och att köra upp skoterspår parallellt med järnvägen så att renar som hamnar innanför stängslen kan springa någon annanstans än på själva järnvägsspåret. På sikt kan järnvägsbroar förlängas så att renar kan passera under.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".