Gusten Törnqvist bra mot Färjestad. Foto: Scanpix.

Förlust trots bra insats

Luleå Hockeys bortamatch mot Färjestad på måndagen var ingen match i publikens smak. Ändå var båda tränarna belåtna efter matchen. Enligt Luleå hockeys tränare Roger Rönnberg var det säsongens bästa bortamatch. Matchen Färjestad-Luleå slutade 2-1.

Det hördes inte många tillrop från läktarplats. Spelet på isen värmde föga. Färjestad gjorde vad som krävdes för att vinna mot ett Luleå som kunde tagit matchen till förlängning.

– Vi gör en bra match, men vi behöver göra mer än ett mål för att besegra Färjestad, sade Roger Rönnberg vars mannar hade möjligheter.

Backen Mikko Pukka var ett stolpskott i slutskedet från att pricka in 2-2.

– Jag tycker att vi skapar nog med chanser för att göra ett andra mål. Vi hade ett koppel med målchanser i andra perioden där vi första hälften bor i Färjestads försvarszon, sade Roger Rönnberg.

Färjestads målvakt Christopher Heino-Lindberg klev fram som en räddande ängel, bland annat när Lubos Bartecko bara skulle lägga in pucken i till synes öppet läge. Heino-Lindbergs benparad var matchens räddning.

– Vi hade det jättejobbigt i andra perioden. Vi blev stressade av att ha Luleå rätt i ansiktet, sade Färjestads tränare Tommy Samuelsson som tvingades ta en timeout efter precis halva matchen.

Mindre än två minuter senare sköt Eero Somervouri det matchvinnande målet.

Bartecko försökte protestera mot domaren

Två utvisningar, på Cory Larose och Lubos Bartecko, tog udden ur Luleås tänkta anstormning i jakten på 2-2 i sista akten.

Enligt Luleå hockeys tränare Roger Rönnberg går det inte att snacka bort utvisningarna, men Lubos Bartecko försökte ändå med domaren Sören Persson och fick tio minuter för olämpligt uppträdande.

Övertygande spel av målvakterna

Luleås Gusten Törnqvist fortsätter att övertyga mellan stolparna, detsamma gör kollegan i Färjestad, Christopher Heino-Lindberg. Han var skymd av Martin Chabada när Jan Sandström sköt 1-1.

Matchfakta:

Färjestad-Luleå 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)

  • Första perioden: 1-0 (2.50) Esa Pirnes (Fabian Brunnström).
  • Andra perioden: 1-1 (2.57) Jan Sandström (Johan Harju, Martin Chabada) spel fem mot fyra, 2-1 (11.52) Eero Somervuori (Fabian Brunnström, Esa Pirnes).
  • Skott: 30-29 (15-6, 7-13, 8-10).
  • Utv, Färjestad: 4x2. Luleå: 5x2, 1x10.
  • Domare: Sören Persson, Lidköping.
  • Publik: 6 694.

Analys: En konstig match utan egentlig karaktär. Färjestad tog ledningen två gånger, 1-0 och 2-1, och det räckte till seger mot ett Luleå som var klart på gång i den andra perioden. Eero Somervouris kanonskott till 2-1 kom som en kalldusch för norrbottningarna. Luleås Mikko Pukka var ett stolpskott i den näst sista matchminuten från att ta matchen till övertid.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".