Regionalt rovdjursinflytande ratas

Miljöminister Andreas Carlgren vill ha kvar nationella mål och riktlinjer för rovdjurspolitiken. Detta apropå att ett av huvudförslagen i rovdjursutredningen som lämnas till regeringen på tisdagen väntas vara att fler beslut om jakt på stora rovdjur ska kunna fattas regionalt.

– Jag är inte övertygad om utredningens förslag, sade centerpartistiske Carlgren vid en träff med riksdagsjournalisterna.

Utredaren för rovdjurspolitiken, Åke Pettersson, ska på tisdagen lämna över sina förslag till miljöministern. Uppdraget har varit att försöka se över rovdjursförvaltningen och presentera åtgärder som på en och samma gång säkerställer kravet på livskraftiga rovdjursstammar, och minskar konflikterna och rovdjursmotståndet ute i glesbygderna.

Ett av huvudförslagen väntas vara att fler beslut om jakt på stora rovdjur ska kunna fattas regionalt.

Som miljöminister ser Anders Carlgren visserligen fördelar med ökat regionalt beslutsfattande, eftersom det ökar den nationella rovdjurspolitikens legitimitet, men pekar också på att varg- och järvstammarna är så små att beslut om dem inte bara kan tas lokalt. Miljöministern befarar att regionala beslutsfattare kommer att utsättas för hård press från de i bygden som vill utöka jakten på rovdjur.

– Det måste finnas nationella mål och lagstiftning. Det måste finnas tydliga nationella riktlinjer, säger Carlgren.

Han räknar med att lägga fram en proposition om rovdjurspolitiken, efter att utredningens förslag varit ute på remiss. Principen om ökat regionalt beslutsfattande tycker Carlgren är bra, men han kan inte i dag säga vilken typ av beslut som skulle kunna överföras till regional nivå.

När det gäller varg så anser ministern att stammen behöver en genetisk förnyelse.

– Det räcker inte med att vi får ett visst antal föryngrande par i Sverige, säger Carlgren. Minstern vill dock inte uttala sig om varg från till exempel Ryssland bör sättas ut i Sverige.

SR Norrbotten/TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".