Klimatet lockar utländsk militär

Snö och kyla är på väg att bli grunden för en ny basindustri i norra Sverige. Den snabbt växande vintertestningen av bilar har följts av flyg- och tågtester, och nästa steg kan bli att i stor skala erbjuda vinterutbildning för utländsk militär.
- Det är det spår som är hetast just nu, förutom fordonsindustrin. Volym- och tillväxtmässigt finns det en betydande potential när det gäller militär vinterutbildning, säger Carl-Johan Korsås, näringsdepartementet. Han arbetar på regeringens uppdrag för att stärka de nya vinteranknutna näringarna i Norrlands inland. Behovet av militär vinterutbildning har ökat i takt med att fler länder deltar i internationella insatser, resonerar Korsås. - Bara regeringen klarlägger vilka länder som är välkomna, och vilken bestyckning de får ha med sig, kan det här komma i gång redan nästa vinter. Intresseförfrågningar finns, bland annat från Tyskland, säger han. Inte ovanligt med utländsk trupp Viss utbildning av utländsk trupp förekommer redan i dag. Fransmän och nederländare lär sig tampas med snö och kyla vid jägarregementet K4 i Arvidsjaur. - Frågan är inte alls känslig, som jag ser det. Sverige deltar i internationella insatser, och ju fler soldater som kan fungera i vintermiljö, desto bättre, också för Sverige, säger Carl-Johan Korsås. Förslag på hur utbildningen ska växa och organiseras kommer han att lämna i en slutrapport till regeringen. Den ska vara klar den sista februari. Kommunerna möter Messing På längre sikt kan Norrlands inland också bli platsen för vinterutbildning av europeiska stridspiloter. Sverige har anmält intresse för att få en av baserna för den planerade utbildningen. Vintertestning av militärt material vid det jättelika robotskjutfältet i Vidsel tros också kunna bli en växande bransch. I slutet av månaden ska kommunerna och Carl-Johan Korsås träffa statsrådet Ulrica Messing för att diskutera hur man ska gå vidare för att utveckla den nya näringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".