Motionerandet ökar. Foto: Scanpix.

Idrott lockar fler motionärer

Riksidrottsförbundets undersökning om svenska folkets motionsvanor visar att antal motionsutövare ökat markant de senaste tio åren. Drivkrafterna är framför allt att motion är rolig och att hålla sig i form. De populäraste motionsformerna är promenader och gymping. Cykel, simning och dans är andra populära motionsidrotter.

Riksidrottsförbundet genomför årligen en undersökning om svenska folkets tävlings- och motionsvanor i samarbete med Statistiska Centralbyrån. Årets rapport visar att antalet personer som motionerar mer än två gånger i veckan har ökat från 2,6 till 3,3 miljoner mellan 1998 och 2006.

Antalet som aldrig motionerar har under samma period minskat från 900 000 till 700 000 personer, vilket motsvarar en minskning från 13 procent till 9 procent idag.

Enligt rapporten är de starkaste drivkrafterna att motion är rolig och att det hjälper till håller sig i form. Den i särklass mest populära motionsformen är promenader, följt av gympa, jogging och styrketräning. Cykling, simning och dans är andra populära motionsidrotterna.

Vi spenderar årligen i snitt cirka 2000 kronor på idrottsutrustning och avgifter till sig oss själva. Män spenderar något större belopp än kvinnor. Rapporten visar också att ju större ort desto mer pengar lägger invånarna på utrustning och avgifter.

Var femte person som deltagit i undersökningen svarar att hon eller han inte lägger en krona på utrustning och avgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".