Arjeplog är länets främsta turistkommun

Ingen kommun i länet ligger bland de tio bästa när det gäller turismen i landet. Det visar en ranking som gjorts av Svensk handel, i samarbete med Sveriges hotell- och restaurangföretagare. Bäst i länet är Arjeplog, som ligger på 13 plats bland landets alla kommuner.

Den ranking som Svensk handel och Sveriges hotell- och restaurangföretagare har gjort bygger bland annat på antalet gästnätter på hotell och stugbyar, samt hur mycket pengar som turisterna spenderar i butiker och på restaurangbesök. Hur mycket besöksnäringen drar in i varje kommun har sedan slagits ut per kommuninvånare.

Efter att de beräkningarna är gjorda så ligger Arjeplog i topp bland länets kommuner. Sett över hela landet så hamnar Arjeplog på en 13 plats, följt av Kiruna som ligger på 15 plats.

Ser man till länen är Jämtland bästa turistlänet i landet. Norrbotten hamnar på en sjundeplats.

- Vi har fyra kommuner som ligger bland de trettio första och det tycker jag är jättebra, säger Jan-Erik Jaensson, vd för Swedish lapland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".