1 av 2
2 av 2

Minskat utsläpp från lokalbussarna

Luleå lokaltrafiks bussar har minskat koldioxidutsläppen genom en signal till trafikljusen. Det blir mindre tomgångskörning något som sparar på miljön men också tid för resenärerna och det har lett till att fler åker buss, menar Ange Björk, vd Luleå Lokaltrafik.

När en buss närmar sig ett trafikljus så skickar bussarna ut en signal som gör att det snabbare slår om till grönt. Det här gör att det blir ett jämnare flöde i trafiken och att bussarna kan hålla sina tidtabeller bättre.

Under de två första åren har även snittförbrukningen på diesel minskat med åtta procent och genom dom här insatserna har även utsläppen minskat.

Luleå Lokaltrafik har även valt att montera partikelfilter på några av bussarna, vilket gjort att utsläppet av partiklar minskade drastiskt med 85 procent.

Sedan berättar även Ange Björk att för varje bilist som väljer att ta bussen så sparar man 70 procent på koldioxidutsläppen.

Maria Blomkvist, SR Norrbotten
maria.blomkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".