Ökad dödlighet hos laxen

Förra året dog 36 procent av laxen i Östersjön i laxsjukdomen M74. Det är en ökning med runt 30 procent från år 2001. Även om dödligheten i sjukdomen ökat under fem år så säger biologer på Fiskhälsan i Älvkarleby att det inte är någon fara för att laxbestånden helt ska slås ut.
1974 upptäcktes att laxar av oförklarlig anledning dog i laxodlingarna. M74 som sjukdomen kallas, efter upptäcktsåret, har sedan dess blommat upp och klingat av med jämna intervaller. Under början 80-talet var dödligheten ner på noll under en rad år. Under början 90-talet började M74 återigen skörda offer i laxbestånden. 1993 var dödligheten hela 72 procent, i en del älvar dog så mycket som 90 procent av laxarna ut. I slutet av 90-talet började dödligheten sjunka för att återigen öka under 2000-talet. Färsk statistik från Fiskeriverket visar att förra året var dödligheten 36 procent en ökning från 1998 då dödligheten var nere på 6 procent. Idag vet man att det är brist på B-vitaminet Tiamin som gör att laxen dör. Men varför vitaminbristen uppstår vet bilogerna säkert, men det finns vissa teorier. Idag tror man att en bidragande orsak är brist på saltvatten i Östersjön. Under delar av 80 talet när M74-dödligheten var noll, hade man ett stort inflöde av syresatt saltvatten från Nordsjön. Flera veckor av kraftiga nordvästliga vindar, kombinerat med högtryck över Nordsjön och ett lågtryck över Östersjön, gjorde att det strömmade in stora mängder vatten genom Öresund. De här ledde bland annat till att torskbestånden ökade markant. Även i trakterna av Luleå fångades torsk i mitten av 80-talet. Vad man vet är att vattentillflödet ökar planktontillväxten och plankton innehåller Tiamin. Eftersom plankton äts av skarpsill och strömming som i sin tur är basföda för laxen tror man att det finns ett samband. Men biologer tror att det bara är en del av förklaringen, att övergödning och föroreningar är andra faktorer som påverkar dödligheten. Även om dödligheten ökat under några år, så säger biologer på Fiskhälsan i Älvkarleby, att dödligheten inte ligger på några kritiska nivåer för laxstammens fortlevnad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".