SSAB-chef tillbakavisar kritik från facket

Metallfackets uppgifter är felaktiga. Det skriver SSAB Tunnplåts vd Curt Johansson i ett öppet brev till de anställda i Luleå. Det var i fredags som metallklubbens ordförande Bert Johansson gick till hårt angrepp mot verkställande direktören.
Upprinnelsen till grälet mellan vd:n och facket är den erinran som två fackliga företrädare fick efter ett besök i Göteborg i slutet på förra året. De två deltog i Swedish Steel Prize, en pristävling för bästa stålkonstruktion, som SSAB anordnade i Göteborg. De fackliga företrädarna ansåg att de bjudits in av SSAB:s styrelse men det tillbakavisas bestämt av Curt Johansson. För de båda metallarna innebar besöket i Göteborg en skriftlig erinran och löneavdrag. Enligt en skrivelse som Metall skickade ut i slutet på förra veckan var den här händelsen droppen som fick bägaren att rinna över. Curt Johansson motarbetar facket och han vill dessutom lägga ner en stor del av administrationen i Luleå hävdade Metall. Bland annat skulle Curt Johansson, enligt den här kritiken, jobba för att inköpsenheterna och telefonväxeln flyttas till Borlänge. Men det tillbakavisas bestämt av Curt Johansson. Man kan få intrycket att dramatiska saker är på gång inom metallurgin, jag känner inte igen den beskrivningen, skriver Johansson i brevet till dom anställda. Han skriver att ledningen har undersökt möjligheten att effektivisera delar av administrationen utan att finna någon anledning att ändra på nuvarande system. Curt Johansson förnekar också att han skulle hålla sig undan. Så sent som i förra veckan träffade han metallfacket utan att han då fick vetskap om klubbens kritik.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".