Prioriteringar inom vården

- En krympande penningkassa tvingar fram hårdare prioriteringar. Men norrbottningarna få vara med och påverka prioriteringarna inom sjukvården, säger Lars Wikström, ordförande i landstingets etiska råd. Genom studiecirklar ska norrbottningarna tala om för landstingspolitikerna vad som är viktigt inom vården.
Landstinget ger ut ett studiematerial som finns för de olika studieförbunden. I studiecirkelmaterialet ska svåra etiska frågor diskuteras, exempelvis en tioårig flicka med svår cancer och små överlevnadschanser. Ska flickan får kännedom om sin situation eller inte? Eller en gammal senil kvinna med blindtarmsinflammation. Ska hon opereras eller inte? Operationen är nödvändig för att rädda hennes liv men samtidigt riskabel på grund av hennes allmäntillstånd. Eller ska en rökare tvingas sluta röka innan sjukvården behandlar den tobaksrelaterade sjukdomen. Frågor som allmänheten alltså kan vara med och diskutera.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".