Nya drivmedel i Piteå

Piteå tar nu täten för att ta fram nya drivmedel och startar storsatsning på en drivmedelsanläggning. Det är Chemrec och Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå som satsar vidare på svartlutsförgasningen och startar en förstudie för att bygga en 25 gånger större anläggning än den nuvarande i Piteå.

Det kommer att handla om en satsning på 1,2 miljarder kronor som om det slår väl ut kan bli verklighet på varje pappersmassefabrik i Sverige.

Jonas Rudberg är vd för Chemrec AB och han ser en stor framtid för en biodrivmedelsanläggning i Piteå. Med ett samarbete med Volvo och även ett företag i USA så ökar potentialen för att vara världsledande och redan under 2011 skulle anläggningen kunna stå klar i Piteå.

Då skulle man årligen kunna producera 70 000 ton såkallat DME, ett biodrivmedel som vars mängd motsvarar att man skulle kunna köra en lastbil 20 miljoner mil per år.

Tore Persson, vd Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå, ser det som en fantastisk vision att timmerbilarna som kommer in med råvaran skulle drivas med det som utvinns av restprudukter från pappersmassatillverkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".