Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Storregioner i norr får ny medvind

Publicerat måndag 17 december 2007 kl 07.07
Karl Petersen (s), kommunförbundets ordförande.

En eller två storregioner i norr? Snart kommer Norrlandspolitikerna ha satt ner foten i frågan om ny regionindelning. Redan i veckan kan de norrländska politikerna komma överens om en gemensam linje i frågan om norra Sverige i framtiden ska delas i en eller i två storregioner.

Då ska nämligen kommun- och landstingspolitiker från hela norra Sverige träffas i Umeå och blir man överens då kan frågan om att bilda en eller flera norrländska storregioner få ny politisk medvind.

Ett besked till regeringen kommer hur som helst inom ett par månader, det lovar Karl Petersen, ordförande för kommunförbundet i Norrbotten:

– Ja, nu träffas vi ju här i nästa vecka. Och det är väl inte alldeles säkert vi är klara då, men någon gång här tidigt i vår kommer vi säkert kunna ge oss till känna, säger Karl Petersen (s), kommunförbundsordförande i Norrbotten och tillika kommunalråd i Luleå.

I flera år stod det rätt still i frågan om att inrätta regionparlament, alltså ett slags norrbottniska länsparlament, men nu, efter att Ansvarskommittén på allvar lagt fram tanken om att slå ihop flera län, för att på så sätt bilda starkare och livskraftigare svenska regioner, så har regionfrågan i länet åter igen kommit på tapeten.

Nu gäller det att de fyra nordligaste länen ska komma överens: Vad vill vi? För att sedan kunna sätta ett gemensamt tryck på regeringen; det här vill Norrlandslänen själva. Och något veto för den ena eller andra lösningen, en eller två storregioner, kommer åtminstone inte Norrbotten lägga in i diskussionerna. Det viktigaste är att komma överens, menar Karl Petersen.

Än så länge finns det dock ingen tydlighet inom alliansregeringen om de vill lösa regionfrågan före år 2010. Men det som hänt under den allra senaste tiden är att de andra allianspartierna börjat driva frågan, trots moderaternas hårdnackade nej. Och det här tolkar Karl Petersen som att det snart blir partiöverläggning inom regeringen gällande de svenska regionerna:

– Jag tror att man på partiledarnivå måste sätta sig ner och bestämma sig i alliansregeringen om vad som ska ske.

Det är alltså dags för partiöverläggningar snart när det gäller regionfrågan i Sverige?

– Det skulle jag tro! Jag var på Sveriges kommuner och landstings kongress här för en tre-fyra veckor sedan och det var alldeles tydligt där att ett närmande till en slags överenskommelse inom regeringspartierna, det tror jag man kan anta att det kommer, säger Karl Petersen.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".