Kommuner saknar bälteskrav för stora bussar

Inte en enda kommun i länet har bälteskrav för skolbussar med plats för fler än 20 passagerare. Det visar en rundringing som Norrbottensnytt har gjort. Men när kommunerna nu ska omförhandla sina bussavtal kommer fler kommuner att införa kravet.
Det är olyckan i på E4 i höjd med Jämtön norr om Råneå förra sommaren, där två barn dog som blev en väckarklocka för kommunerna. I många kommuner används mindre bussar med plats för 20 passagerare - i de finns det redan bälten men i bussar med fler än 20 platser saknas det fortfarande. Bälteskrav på gång i flera kommuner I de flesta kommunerna har ansvariga tjänstemän nu begärt att politikerna ska fatta beslut om krav på bälten i skolskjutsarna. Men inte i alla, i till exempel Kiruna har kommunen inte ställt några krav förutom Trafiksäkerhetsverkets regelverk och några tuffare krav har heller inte diskuterats ännu. I Piteå däremot har tjänstemännen begärt av politikerna att bälte ska krävas även på större bussar. - Jämtöolyckan blev en väckarklocka, säger Hans Fredriksson, skolskjutsansvarig för bussar på Piteå kommun. Två kommuner går före Bara i två kommuner är det i dag klart att man kommer att kräva bälten i samtliga bussar, och det är Arvidsjaur och Arjeplog. I de flesta andra kommuner ligger frågan om de större bussarna hos politikerna, men besluten dröjer - kanske för att en ny lag om bälten i alla bussar är på gång och istället för att bryta avtal så inväntar kommunerna hellre den nya lagen. I Kalix, där man sitter med ett avtal ingånget strax före jämtöolyckan, har det diskuterats att bryta avtalet men något beslut har inte kunnat fattas. Pajala kommun har påtalat önskemål om bälten i samtliga bussar, men några krav är inte ställda.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".