Kaosartad räddningsinsats - "Allt gick fel"

Allt gick fel i samband med räddningsinsatsen när en 20-årig kvinna omkom i en skoterolycka i Parkalombolo i påskas. Akutvårdsenheten vid Gällivare sjukhus har skickat en anmälan till Socialstyrelsen för att få utreda vilka fel som begåtts.

Enligt anmälan fanns ingen ambulanshelikopter tillgänglig på grund av att piloten hade förbrukat sina flygtimmar. Patienten fick då vänta en dryg timme i 10 gradig kyla på ambulans och först efter drygt två timmar åkte ambulansen från platsen.

Längs vägen ändrades också vilket sjukhus patienten skulle till, information som föräldrarna inte fick vilket gjorde att de väntade på fel sjukhus.

I ambulansen fick också patienten en så kallad intuberingstub som ska ha placerats fel. Skadorna från den innebär att patienten avlider av syrebrist men i dethär fallet hade patientet så omfatatnde hjärnskador att var den primära dödsorsken.

Händelsen har nu anmälts till Socialstyrelsen enligt en så kallad Lex Maria vilket innebär att fel inoms sjukvården kan ha begåtts.

– Allt gick fel i samband med olyckan, säger Stig Nordlund Lex Maria-anvarig vid Gällivare Sjukhus.

Varför det tog så lång tid innan ambulans var på plats är inte heller utrett. Larmet kom 02.38 och först 3.52 är ambulans på plats.

Varför allt gick fel, varför det tog så lång tid innan ambulansen kom och andra omständigheter ska nu utredas. När Gällivare sjukhus har gjort en anmälan för att de vill se om fel har begåtts.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".