vindkraftverk

Klart med vindkraft till Piteå

Det är nu klart med tillstånd för 12 vindkraftverk i Piteå. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation lämnade på onsdagen tillstånd till Markbygden vind AB att anlägga och driva tolv vindkraftverk i Piteå kommun.

Vindkraftverken får ha en höjd på högst 180 meter vilket innebär att de kommer att tillhöra de högsta i världen.

Markbygden Vind AB har planer på att etablera ett stort antal vindkraftverk i Markbygden drygt fyra mil väster om Piteå centralort i närheten av byn Strömnäs.

I ett första skede har länsstyrelsen fått in en ansökan för tolv vindkraftverk. Ansökan behandlades igår av miljöprövningsdelegationen som prövar ärendet enligt miljöbalkens bestämmelser.

- Ett mycket positivt besked från miljöprövningsdelegationen. En utbyggnad av vindkraften är viktig för Norrbotten och för Sverige eftersom den bidrar till en hållbar utveckling. Det finns också betydande möjligheter till ny sysselsättning om vi ger vindkraften möjlighet att utvecklas till en ny industrigren, kommenterar landshövding Per-Ola Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".