Älvsbyprojekt mot utflyttningen

Under våren kraftsamlar Älvsbyn för att på sikt försöka bryta trenden med utflyttning från kommunen. Samtal om framtiden heter projektet som kommunen tror ska leda till minskad utflyttning.
I ett framtidsprojekt som kallas ”Samtal för framtiden”och som stöds av Sparbanken Nord ska politiker, företag och utvecklingsintresserade Älvsbybor samlas för att försöka hitta gemensamma mål för kommunens utveckling. - I det här projektet har vi börjat, som vi kallar det, ett processarbete som i slutänden ska leda fram till att förhoppningsvis många Älvsbybor deltar i en diskussion där vi ska få en gemensam bild av hur vi vill att Älvsbyn ska fungera och se ut, säger Kjell Åke Nilsson, projektledare för Samtal för framtiden. Norsk kommun står modell Den här typen av framtidssamtal förs på samtliga orter i länet där Sparbanken Nord har kontor. Banken är också, tillsammans med kommunerna, drivande aktör i det här och är dessutom finansiär. Det här är ett arbete som pågått i drygt ett år och i Älvsbyn kommer det nu i vår att intensifieras med minst två träffar bland annat med näringslivet. Förebilden är den norska kommunen Haram, som i struktur liknar Älvsbyn, och som genom sitt arbete lyckats få en positiv befolkningsutveckling, bland annat genom konkret samarbete mellan näringsliv och skola. Nu vill Älvsbyn skapa sin modell av det här genom olika slags träffar och seminarier. Det är processen i mötet mellan människor som är det viktigaste och det som kan leda till olika former av utveckling tror Kjell Åke Nilsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".