Ny knarkrättegång i Luleå

Idag börjar rättegången vid Hovrätten i den stora narkotikahärvan i Luleå. Tingsrätten dömde tidigare 14 av dom 17 åtalade till bland annat fängelse på upp till 6 år.
Det var i oktober i fjol, som polisen stoppade en bil norr om Piteå och hittade då narkotika och vapen. Enligt åklagaren köpte ett gäng personer knark från Stockholm och Göteborg och sålde det sedan till olika personer i Luleåområdet. Affärerna pågick under två år och knarket, bland annat amfetamin, hasch och ecstasytabletter, användes av kroganställda, innefolk och andra. Den huvudåtalade, en 27-åring berättade i tingsrättsförhandlingarna om narkotikaförsäljningen och om sitt eget knarkmissbruk och han pekade ut flera andra för inblandning i knarkaffärerna. Långa fängelsestraff Tingsrätten trodde på honom och dömde honom till sex års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott. Ytterligare en person, en krogvakt, fick samma straff. Nio personer fick mellan sju månader och fem års fängelse, medan tre dömdes till samhällstjänst. Elva av dom dömda överklagade domarna till Hovrätten, som nu har avsatt fem dagar för rättegången. Dessutom finns två medåtalade, och sex vittnen är kallade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".