Färdplan för storregion

En färdplan som ska föra sveriges fyra nordligaste län mot en, eventuellt två, storregioner, har presenterats. Färdplanen är resultatet av länspolitikernas första gemensamma möte, och enligt den ska man vara helt klar med alla förberedelser inför en eventuell storregion år 2010.

Det var det första mötet för den så kallade regionsbildningsgruppen, bestående av ledande politiker från västernorrland, jämtland samt norr- och västerbotten. Det man enats om är den så kallade färdplanen - en tidsbunden planering över vägen mot en, alternativt två storregioner.

Utöver den var det mest den politiska enigheten som präglade mötet. Av alla de representerade partierna är endast Sjukvårdspartiet, ett parti verksamt i norrbotten och västernorrland, som är helt emot idén. Moderaterna har vissa betydande reservationer, men i övrigt är man överens. Så här säger Staffan Eriksson, moderat politiker från Norrbotten.

Man hade ännu inte enats om det ska vara en eller två regioner, men enligt färdplanen kommer detta beslut senast den första februari nästa år. Jämtland och Sundsvall ser helst två regioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".