Solpanelstillverkningen såld

Det svenskägda investmentbolaget Borevind har köpt majoriteten i solpanelstillverkaren GPV, Gällivare Photo Voltaic, i Gällivare för cirka 190 miljoner kronor.

(Bild finns i Isidor

Bildtext: Owe Linton och Nils Lindgren från Borevind som blir majoritetsägare i solpanelstillverkaren, GPV, i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg.)

Företaget har i dag 70 anställda och en omsättning på cirka 500 miljoner kronor.

-I det korta perspektivet fortsätter vi precis som GPV har jobbat hittills. Längre fram tror vi att det finns utrymme för att bygga ut fabriken, att exapandera tillverkningen ytterligare. Och även kanske titta på solcellstillverkning så att vi får råvaruförsörjningen på plats här, säger Owe Linton.

De framtida planerna är att introducera GPV på börsen för att sprida ägandet och för att kunna finansiera en utökning av företaget.

Och på sikt kan expansionen innebära fler arbetstillfällen.

-Är det så att vi kan fullfölja de planerna som vi har att bygga ut både modultillverkningen och bygga en cellfabrik så blir det naturligtvis ett antal nya jobb.

Finns det risk att tillverkningen flyttas från Gällivare?

-Nej, Gällivare ligger långt från marknaden så är det. Men som vi ser det finns kompetensen här och vi har inga andra funderingar alls.

Vi är långsiktiga i det vi gör och vi tänker stanna här, lovar Owe Linton.

Till att börja med köper Borevind 65 procent av GPV, Gällivare Photo Voltaic, och vid en kommande börsintroduktion har företaget företräde till ytterligare tio procent av aktierna. Vill det tyska Solar World som nu äger GPV, därutöver minska sitt ägande har Borevind option, företräde, till ännu fler aktier.

-Vi har i alla fall företräde på de aktierna och det stärker väl också det vi säger att vi är långsiktiga och tänker vara kvar, säger Owe Linton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".