Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kjell-Åke Johansson VD Expandum i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg

Arbetsgivare lockar hemvändare i Gällivare

Arbetskraftbristen i Gällivare är stor och förväntas bli ännu större de närmaste åren. Därför samlas olika arbetsgivare till en gemensam rekryteringsträff på själva juldagen. Hemvändare och deras familjer lockas att återvända till hemtrakterna där jobben nu finns.

Landstinget är en stor arbetsgivare som kommer att ha många pensionsavgångar inom kort. Agneta Ilskog jobbar med personalfrågor inom landstingets primärvård i Gällivare.

-Nästan 52 procent av våra anställda är över 50 år, och på sikt kommer vi att ha kvar den verksamhet vi har just nu, säger hon.

Hennes förväntningar på rekryteringsträffen är att finnas med i samhällsbilden eftersom landstinget är en stor arbetsgivare som har cirka 700 anställda.

-Hörs vi så finns vi, om jag säger så ,tillägger Agneta Ilskog.

Privata arbetsgivare har behov av arbetskraft för att klara en tillväxt, de offentliga sektorerna behöver ersätta stora pensionsavgångar.

Kjell-Åke Johansson vd vid näringslivsbolaget Expandum i Gällivare tror att julhelgen är ett perfekt tillfälle att berätta om behovet av arbetskraft.

-När vi gör en samlad inventering ser vi ett stort behov. Den här insatsen har väckt att vi ska göra något tillsammans när hemvändare och inflyttare finns på plats i Gällivare under julhelgen, säger han.

Vid inventeringen som Kjell-Åke Johansson har gjort bland 10 till 12 företag i Gällivare har han hittat 60 olika yrkeskategorier som har brist på arbetskraft.

-Det är ett stort behov just nu och hos landtinget och kommunen finns en åldersavgång som också är jättestor, det är en stor utmaning att lösa detta.

Har budskapet, att det går bra för Gällivare, nått utanför den norrbottniska länsgränsen?

-Ja, övergripande förstår folk att det är mycket som investeras i Norrbotten. Men det finns mer att göra, en bild förändras inte över en natt. Det gäller att vi jobbar hårt och visar på det konkreta som också sker, avslutar Kjell-Åke Johansson.

                            Maritha Mossberg, SR Gällivare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".