Volvo tror på SSAB Hardtech

Volvo personvagnars samarbete med SSAB Hardtech i Luleå kommer att bli intensivare. Det tror Åke Bergquist, teknisk chef på Volvo Personvagnar i Göteborg. Den svenska biltillverkaren prisförhandlar just nu med Hardtech om nya produkter.
De närmaste månaderna kommer att bli avgörande om Volvo Personvagnar ska välja SSAB Hardtech i Luleå som leverantör av fler detaljer till kommande bilmodeller. Redan idag har de båda företagen ett omfattande samarbete, bland annat med Volvos nya stadsjeep XC90. Bilföretaget har nu också flera nya modeller på gång och räknar med att kraftigt höja sin produktion och försäljning, inte minst i USA. Men priskonkurrensen är hård och Åke Bergquist teknisk chef på Volvo Personvagnar tror att de prisförhandlingar som pågår kan bli besvärliga. Global marknad lockar - Vi ser båda två, Hardtech och Volvo, att det här med priserna kanske kan bli en av våra stötestenar, säger han. Men Åke Bergquist förutspår å andra sidan en betydligt större marknad för de stålprodukter som SSAB Hardtech tillverkar. Volvo Personvagnar ägs ju av amerikanska Ford Motor Company och nu diskuteras det att man skulle kunna använda samma bilplattform till både Volvos och Fords kommande bilar. Det skulle i så fall innebära en betydligt större mängd nya bilar att leverera stålprodukter till. - Vi försöker titta lite mer globalt, i och med att vi har Ford Motor Company som ägare. Kan vi få in detta på Volvo så är ju inte ledningarna längre än att vi kan utnyttja den stora kapaciteten över hela världen, säger han. Projekt diskuteras Åke Bergquist bekräftar också att det just nu pågår projekt som diskuteras mellan Volvo Personvagnar och SSAB Hardtech. Det handlar till exempel om vilken kvalitet som ska användas till en främre stötfågarskena. Han räknar med att vara klar med diskussionerna om en till två månader.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".