Äldre bilförare anmäls oftare i Norrland

Läkarna i Norrland är flitigast i landet att anmäla åldringar som olämpliga bilförare. Oftast är det efter ett läkarbesök som personen anmäls för att inte orsaka olyckor ute i trafiken.

Åtta av tio bilförare som anmäls som olämpliga är män. Det berättar Rasmus Jansson, överläkare på geriatriska klinken i Sundsvall.

- Männen ska av tradition vara den som kör bilen i hushållet och har mycket svårare att själv se sina begränsningar, säger han.

I Norrbotten anmäldes år i fjol 86 personer. Det betyder i länsstatistiken sjätte mest i landet, där riksgenomsnittet låg på 35 per 100 000 körkortsinnehavare. Flitigast i landet att anmäla var läkarna i Dalarna där 157 personer ansågs olämpliga som bilförare.

Under 2007 har antalet, i stort sett i alla norrlandslän, ökat ännu mer. Men trots det borde antagligen ännu fler äldre bilförare fås bort från vägarna. Det menar både Vägverket och överläkare Rasmus Jansson.

- Det är säkert många som inte ska köra bil som kör bil. De som inte söker vård dom hittar man inte, säger Rasmus Jansson.

Efter att en anmälan gjorts är det sedan länsstyrelsen som tar det juridiska beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".