Många försäkringsfuskare kommer undan

Det är ett problem att så få polisanmälningar om försäkrings-kassefusk leder till åtal. Det säger Henry Magnusson, chef för Försäkringskassan i Norrbotten.
Henry Magnusson välkomnar därför de diskussioner som Riksförsäkringsverket och polisen nu ska inleda för att fler som fuskat verkligen ska åka fast. I hela landet polisanmäldes under förra året närmare 400 misstänkta fuskare. 82 procent av de fallen avskrev polisen utan åtgärd. I Norrbotten var det tre ärenden som under förra året polisanmäldes - inget av de fallen gick vidare. Henry Magnusson, chef för Försäkringskassorna i Norrbotten, menar att nya åtgärder är viktiga för hela försäkringssystemets trovärdighet på sikt. – Att vi inte tillåter fusk och missbruk i samhället det har ju att göra med tilltron till den allmänna försäkringen. Människor som betalar till den här försäkringen vill ju att pengarna ska gå till dem som verkligen behöver det. Och därför kan fusk och missbruk hota hela försäkringssystemet, om det blir för omfattande, konstaterar han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".