Missvisande siffror om idrottsstöd

Piteå är bäst i Norrbotten och tredje bäst i landet på att ge bidrag till idrottsföreningarna uträknad per kommuninvånare under 2007. Det visar en undersökning som Riksidrottsförbundet har gjort. Grannkommunen Luleå däremot, hamnar i botten. Men siffrorna är missvisande menar fritidschefen i Luleå.

Helén Wiklund Wårell är ny fritidschef i Luleå kommun och sitter dessutom med i riksidrottsstyrelsen.

– Vi lägger ungefär tio miljoner per år i olika investeringar på anläggningar och då handlar det allt från nyinvesteringar till renoveringar och andra insatser och det är ju en betydande summa, och det är klart det påverkar slutresultatet, säger Helén Wiklund Wårell

Hur kan det då vara en så stor skillnad?

– Det som är missat från vår sida är att rapportera in investeringskostnaderna. Siffrorna från Luleå som visades i tidningen och i rapporten är bara det lokala aktivitetsstödet och delar vi 3,5 miljoner med Luleås invånare så hamnar vi så pass lågt och det är inte den rätta siffran, menar Helén Wiklund Wårell.

Även Christina Sundquist kulturansvarig i Arjeplogs kommun, som hamnar sist i länet, menar att man stöttar föreningar på andra sätt.

– Sporthallen har en egen verksamhet och de tar inte ut någon hyra från innebandyföreningen till exempel. Sedan har även ridklubben och Arjeplogs sportklubb ett stort bidrag från Tekniska kontoret, så jag tror att dom här siffrorna är lite missvisande, säger Christina Sundquist.

Men i Piteå är de nöjda med utredningen.

– Vi tycker att de utgör en viktigt samhällsuppgift då det gäller att vara med och fostra ungdomarna i kommunen, säger Inga-Maj Backman, avdelningschef på Kultur och fritid i Piteå.

Maria Blomkvist, SR Norrbotten
maria.blomkvist@sr.se