Hårda straff kan vänta för cannabisodlare

Åklagaren yrkar på hårda fängelsestraff för de två män som bedrivit cannabisodlng i en villa i Vistträsk utanför Älvsbyn.
Åklagaren Mikael Lundkvist vill att Luleå Tingsrätt ska döma den 29-årig man som stått för odligen till 6-års fängelse. Den 23-åring medhjälparen bör enligt åklgaren få 2 års fängelse, eftersom brottet var både välplanerat och grovt. I huset i Vistträsk fanns vid polisens tillslag mängder av växthuslampor, fläktar, kompressorer, vattenpumpar, termometrar, sekatörer och amerikanska instruktionsböcker. Polisen hittade 5 kilo färdig cannabis, som på marknaden är värt en halv miljon kronor. Det fanns även ca: 1000 cannabisplantor värda 2, 5 miljoner kronor. Kalkyler som påträffades i huset visade att om odlingarna fått fortsätta hade de båda männen tjänat mångmiljonbelopp. Åklagaren ansåg att ingen driver upp tusentals plantor för husbehov, när enbart investeringarna i hus å apparater kostat över 700 000 kronor. Men 29-årigen stod fast vid att odligen bara var till för honom själv. - Allt bara växte, sa 29-åringen i tingsrätten. Hans 23-årige kumpan nekar till medhjälp till grovt narkotikabrott. Dom meddelas den 12 februari.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".