Nya EU-länder bra för Norrbotten

EU:s östutvidgning kommer att ha stor betydelse för närningslivet i Norrbotten. Det tror socialdemokratiske politikern och bankmannen Anders Sundström. Han tar därför initiativ till tre seminarier med toppnamn från svenskt näringsliv. Det första sker i mars i Haparanda och temat är just östutvidgningen.
Till det seminariet kommer bland andra Volvos koncernchef Leif Johansson, utrikesminister Anna Lind, Mikael Lilius VD i FORTUM som är finska motsvarigheten till Vattenfall och Exportrådets chef Ulf Dinkelspiel. De nya EU medlemsstaterna är viktiga för de norrbottniska företagen anser Anders Sundström. - Det är klart att det är viktigt för norra sveriges industri överhuvudtaget och även för inkommande turister och även import av varor och tjänster som kan göra livet enklare och billigare för oss norrbottningar, säger han. Tror inte på nordvästra Ryssland Anders Sundström anser att det finns en stor potential för norrbottniskt näringsliv i de nya EU medlemsländerna. Han tror att befolkningen i länderna, de närmaste åren, kommer att höja sin levnadsstandard kraftigt. Därför anser han att de norrbottniska företagen i första hand ska satsa där, snarare än i nordvästra Ryssland. - Det är mycket snabbare återbetalning att satsa i Polen, Balticum, Tjeckien och Slovakien. Nordvästra Ryssland får man ju än så länge se mer som någon form av bistånd där vi försöker hjälpa dom, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".