Uppsving för ekologiska produkter

Ekologiska varor säljer som aldrig förr och ute i affärerna kan kunderna ibland ha svårt att få tag på det de vill ha.

På bara något år har det svängt rejält och en viktig orsak kan vara de miljölarm som kommer titt som tätt, nu senast handlade det om en EU-rapport om hur mycket bekämpningsmedel som fortfarande finns kvar i den ”nyttiga” frukten och grönsakerna vi äter.

Jeanette Forsberg, ansvarig för livsmedelsidan på Coop Forum på Storheden utanför Luleå, konstaterar att både ekovarorna och frukt och grönt i hennes butik säljer betydligt mer sen två år tillbaka.

– Jag tror det är alla larm, alla vet ju att det inte är bra att äta besprutat. Sedan tror jag också att folk värnar lite mer om det som inte är transporterat speciellt långt. Du köper krav, lokalt, det som inte är fraktat helt enkelt, säger Jeanette Forsberg som också ser en tydlig miljötrend i klimatdebattens spår.

Folk efterfrågar mer och mer giftfria, ekologiska varor och även lokalt producerat kött, mjölk, frukt och grönt.

För något år sedan var det inte så noga om köttet var brasilianskt, berättar hon, men idag är det fler som tänker på just hur långa varutransporterna är när de handlar.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se