Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oenighet om budget på Kola

Politikerna i Murmansk kan inte komma överens om ramarna för den regionala budgeten 2003. Konsekvenserna blir ovisshet för myndigheter och städer på Kola och att lönehöjningar och inköp försenas.
Underskottet är för stort i det budgetförslag som föreslås. Det anser vissa regionpolitiker som för tredje gången underkänt budgetförslaget. - Om den regionala budgeten inte är klar så innebär det att alla städer och alla distrikt på Kolahalvön inte kan diskutera sina budgetar, säger Norrbottensnytts reporter i Murmansk Natalja Chesnokova. Huvudskälet till att oppositonspolitikerna i det regionala parlamentet i Murmansk röstat emot förlaget sägs vara att inkomstsidan i den budgetram som diskuterats är för liten. Ett annat skäl är att lönehöjningar till anställda i offenligt tjänst beslutats av ryska regeringen men har fått betalats ur den regionala budgeten. Oppositiospolitikernna anser att de styrande i Murmansk ska kräva att få de pengarna tillbaka av staten. De här långdragna diskussionerna innebär konkreta problem för städerna på Kola som inte får sina ekonomiska ramar för 2003 klara. - Det är ju vintersäsong och pengarna behövs för att handla bränsle till värmeförsörjning, säger Natalja Chesnokova. Den kalla vinter som varit har ställt till stora problem med just värmeförsörjningen. Det inträffade senast torsdag den 30 januari då 2500 hyresgäster i 13 hyreshus i staden Tuolma blev utan värme och varmvatten. Ett annat exempel på konsekvenser av budgetproblemen är att en beslutad lönehöjning till polisen på Kolahalvön försenas. Fredag 7 februari är nästa tillfälle länsbudgeten ska diskuteras och då finns vissa förhoppningar om att den ska bli godkänd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".