Eleverna gillar fisk

När eleverna i Haparanda själva får välja är det fisksoppa och helstekt lax som gäller. Det har framkommit när eleverna själva fått rösta på skolmaten. En enkät där eleverna har möjlighet att få poängsätta maten i skolmatsalarna ligger just nu ute på kommunens hemsida. Resultatet av undersökningen ska ligga till grund för höstens matsedel.

Haparanda kommuns skolelever kan vara med och påverka skolmaten genom att gå in och fylla i en enkät på internet där eleverna ska poängsätta maten.

Eleverna i Haparanda kommun får själva rösta på skolmaten i Haparanda. En enkät ligger ute på kommunens hemsida där eleverna har möjlighet att få poängsätta maten i skolmatsalarna.

– Det här har vi som en grund när vi gör höstens matsedel, säger Maarit Matila, biträdande kost och lokalvårdschef i Haparanda.

Det som går hem mest är helstek lax och fisksoppa.

– Det kan bero på att man äter det hemma. Laxsoppa är en populär maträtt i Finland, med tanke på närheten, säger Paula Pietinhuhta, som är kost och lokalvårdschef.

Men hon har även en annan teori.

– Helstekt lax och fisksoppan är väldigt tydliga vad de innehåller och det går hem i här i Haparanda. Gratänger och saker som man kan urskilja vad de innehåller brukar vara väldigt svårt, säger hon.

Förra året var det ungefär 200 stycken som röstade, vilket anses vara lite för dåliga siffror. Därför valde kommunen att placera enkäten på sin startsida för att få in fler röster.

– Om responsen blir dålig även i år så har vi ändå ett sätt att kolla hur det ligger till ute i skolorna, säger Paula Pietinhuhta.

Då tar de in elevråden från de olika skolorna och kökspersonalen för diskussion om hur de tycker att det ser ut och hur mycket mat som går åt.

Maria Blomkvist, SR Norrbotten
maria.blomkvist@sr.se