Luleåföreningar har inte råd med Lilla VM

Luleå kommuns minskade bidrag till ungdomsidrotten i år har redan fått konsekvenser. Flera lag från Luleå har valt att inte ställa upp i Lilla VM som avgörs i Malmberget i mars. Föreningarna har helt enkelt inte råd, när Luleå kommun inte längre bidrar med deltagaravgifterna.
Genom att inte bidra med deltagaravgifter för en rad ungdomsarrangemang i Norrbotten, hoppas Luleå kommun spara 500.000 kronor under det här året. Beslutet togs så sent som den 27 november 2002 och därför visste föreningarna inte om beslutet förrän budgeten var fastlagd. Besvikna ungdomar En av föreningarna som på grund av detta inte kan vara med i Lilla VM är Gammelstad IF. Att skicka ett pojklag i innebandy till Malmberget kostar cirka 5.000 kr i resekostnader, att dessutom betala lika mycket i deltagaravgifter har föreningen inte råd med. - Pojkarna är besvikna på både oss tränare och på Luleå kommun. För dem betyder pengabristen att de inte får chans att visa vad de kan på Lilla VM inför kommande länsuttagnigar, säger deras tränare, Tobias Skoglund. Kritik från länsförbund Norrbottens innebandyförbund är kritisk till att Luleå kommun valt att spara just på ungdomssatsningar. - På sikt kan få förödande konsekvenser för idrotten, säger innebandyförbundets ordförande i länet, Mats Westerlund. Mårten Ström, ordförande i fritidsnämden i Luleå kommun, säger att det har varit viktigast att prioritera idrottsverksamhet i den egna kommun när man har varit tvungna att spara.
Jeanette Öhgren, SR Norrbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".