Ökad bilproduktion gynnar SSAB i Luleå

Volvo planerar att öka sin produktion och ta fram en rad nya bilmodeller. Det innebär ökad användning av den sortens stål som tillverkas vid SSAB Tunnplåt i Luleå bekräftar Volvo Personvagnars teknikledning.
Det handlar om höghållfasta och ultrahöghållfasta stål som är SSAB Tunnplåts specialinriktning och som har börjat tillverkas vid metallurgin i Luleå. Bilbranchen använder stålen i allt högre grad på grund av hårdare miljö och säkerhetskrav. Men för Volvo Personvagnar finns vissa begränsningar i stålanvändningen, när det gäller bilens ytskikt. - Det innebär ju problem i och med att man har långa, stor ytor, så är dom svåra att forma och hålla kvar, säger Åke Bergquist teknisk chef på Volvo Personvagnar i Göteborg. Däremot används de här specialstålen i resten av bilkarosserna och när Volvo Personvagnar nu ska utöka sin produktion och tillverka nya bilmodeller så innebär det ökad användning av den typen av stål som tillverkas i Luleå. Den nyligen lanserade stadsjeepen XC90 innehåller ca 60% högre stålkvaliteer idag och kommer i framtiden att hålla den nivån, men antalet tillverkade bilar kommer att öka och det kommer att innebära ökad användning av de här stålen anser Volvo Personvagnars teknikchef Åke Bergquist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".