Nya jobb till Gällivare

Solcellpanelstillverkaren GPV, Gällivare Photo Voltaic, ökar sin produktion och anställer 15-20 personer under det här året. Företaget har i dag 70 anställda och omsätter cirka 500 miljoner kronor.

– Vi kommer att utöka vår produktion med 35 procent i år och gå från en omsättning på 480 miljoner kronor till 650 miljoner, och då behöver vi personal till verksamheten, säger Mikael Yngman platschef vid GPV i Gällivare.

Strax innan jul köpte det svenskägda investmentbolaget Borevind aktiemajorieteten i Gällivare Photo Voltaic för drygt 190 miljoner kronor. Framtidsplanerna är att introducera GPV på börsen. Före jul uppgav Owe Linton, vd i Borevind, att en expansion innebär fler arbetstillfällen, som redan nu blir verklighet. I planerna finns också att bygga ut fabriken, och kanske starta en tillverkning av själva råvaran, solcellerna i Gällivare.

Tjugo nya arbetstillfällen till Gällivare men det råder arbetskraftbrist och det märker Mikael Yngman när han vill rekrytera personal.

– Det känns som att det är brist på folk för att vi har en boom i gruvindustrin och det kanske är mer attraktivt att gå dit, tror han.

Trots att Gällivare är beläget långt bort från marknaden som använder solcellspaneler är det lönsamt att ha en produktion och transportkostnaderna avskräcker inte.

– Vi har en toppmodern produktionsanläggning här, som gör att vi kan tillverka solcellspaneler till ett lågt pris. Vi är bra på att producera mycket till en låg kostnad och det är produktiviteten per man som räknas, säger Mikael Yngman.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se