Guldrush i Arjeplog

Nu har gruvföretagen åter börjat rikta blickarna mot Arjeplogs kommun. Två utländska gruvbolag har tillstånd att undersöka Rappen-området, fem mil norr om Arjeplog.
Det är australiensiska Dragon Mining och det Australien/Kanada-ägda bolaget BHP Billington, ett av världens största gruvbolag, som båda har tillstånd för undersökningar i området. Redan på 40-talet Rappenområdet började prospekteras redan på 40-talet. Under flera årtionden har flera bolag bl.a. Boliden, LKAB, SGU, och NSG sökt och även hittat mineraler i området. Koppar, guld, järn, wolfram, bly, zink, molybden, uran och silver är bara en del av de mineraler som hittats. I princip har alla sorters mineraler utom nickel påträffats. Rika fynd på 70-talet Sydväst om Sundnäs, hittades ett block på 70-talet med höga halter av koppar, bly och zink och dessutom silver och guld som ligger högt över det som av gruvbolagen anser som brytvärda halter. I borrningar har det även påträffats en åder på drygt 30 centimeters tjocklek innehållande 21,6 procent koppar. Det är med gruvbrytarögon en enorm halt, att jämföra man med Aitik som bryter malm med runt en halv procents kopparhalt. Dragon Mining uppger i sin årsrapport att det finns stora geologiska likheter mellan Rappen och Hill 50-området som är en stor malmfyndighet i västra Australien. Med modern teknik De två gruvföretagen ska nu gå genom det omfattande geologiska material som finns samlat och titta på det med modern teknik och dagens synsätt. Sedan kommer det att tas moränprover och om dom visar högre halter av mineraler kommer det att djupborras i vissa områden. Vad dom två utländska bolagen nu är ute efter är, det många försökt men som ännu ingen lyckats med; att hitta den malmkropp som dom enormt rika blocken suttit på, då inlandsisen en gång i tiden slet loss och drog med sig stenblocken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".