Läkemedelsnotan fortsätter att öka

I Norrbotten ökade landstingets läkemedelskostnader med 2,8 procent, och även om det är lägst i landet så innebär det ett minus på 13 miljoner. Statsbidragen täcker inte den ökade kostnaden.
Svenska folket konsumerar allt mer läkemedel. Förra året slutade notan på 23,3 miljarder och det är 2 miljarder mer än 2001. Egenavgiften, den andel som kunden själv måste betala ökade med 3,8 procent, men än mer drabbades landstingen vars kostnader i genomsnitt ökade med 8,9 procent. Totalt innebär det att landstingen får betala 763 miljoner kronor mer än vad de fått i statsbidrag av staten. En tung kostnad för landstingen att bära. Man kan säga att Norrbotten klarat sig bäst med en kostnadsökning på 2,8 procent och ett underskott på 13 miljoner kronor. - Att det gått så pass bra för Norrbotten förklarar Thommy Sundell, projektledare för läkemedelsfrågor i landstinget, med att de förskrivande läkarna blivit bättre på att skriva ut den billigare medicinen när det finns flera att välja på. Dessutom infördes 2002 ett solidariskt ansvar mellan landstingen för de läkemedel som förskrivs till personer med sjukdomen Morbus Gaucher - en ärftlig sjukdom som är överrepresenterad i Norrbotten. På samma sätt delar landstingen på kostnaden för läkemedel för blödarsjuka och HIV-smittade. - De 13 miljoner som inte täcks av statsbidrag blir minus i landstingets budget och det drabbar andra verksamheter, säger Thommy Sundell.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".